Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
24.6.2009, Pavel Koza, aktualita
Dnes se v Londýně uskutečnila očekávaná a tajemstvím zahalená tisková konference společnosti HTC, která zde představila dvě novinky - zbrusu nové zařízení HTC Hero a uživatelské rozhraní HTC Sense.
historik (3) | 12.7.200919:23
Sunnysoft už má predobjednávky. Bohužiaľ za cenu, ktorá tento telefón prakticky pochovala. Hardwarovo je to stredná trieda, OS je zdarma - ale stojí toľko ako high-end s WM. Škoda...
Odpovědět0  0
plachow_ce4you (22) | 29.6.200913:43
Standa: výborně řečeno (ve všech příspěvcích), naprosto souhlasím
Odpovědět0  0
shark_ce4you (7) | 26.6.200915:50
;-)...uz jenom kratce..."...Před iPhonem si téměř nikdo na touch ovládání nevzpomněl.." pred tim nez se vymyslela mys k pocitaci si na ni nikdo ani nevzpomel..nez vymysleli do auta airbag, nikdo si na nej ani nevzpomel...nez vymysleli internet, nikdo si na nej ani nevzpomel a klidne se bez nej obesel..nez vymysleli mobil, nikdo ho nepostradal...atd atd proste nekdo prvni byt musi ( ne zrovna tim ze to vymysli, ale ze to protlaci na trh) a pokud je to zajimave a PRODEJNE neni duvod, aby to ostatni bojkotovali nebo se tvarili ze to neexistuje. iphon kvuli tomu ma uzasne prodeje na to ze ma jeden typ telefonu, ostatni chtej taky hodne prodavat...a vsem kteri si touch ovladani poridili bych si treba ja osobne nedovolil naznacit ze sou lamy a ze podlehli mode...proste je to dobra myslenka ktera se ujala a ostatni ji prijali... me nemusis poucovat co je to nastaveni today obrazovky, mozna jsem pouzival pda v dobe kdy ty si jeste nebyl na svete (nadsazka), takze o tom neco malo vim. na smarfounu jsme si psal i html kod na to abych mel presne to co chci a tam kde to chci na displeji. a vidis, presto jsem podlehl "mode" a pouzivam touch ovladani. ono i tu touch obrazovku si musis nastavit aby ti vyhovovala. uz jsem to tu zduvodnoval, naznacoval a popisoval nekolikrat. mam taky rad co nejvic informaci na today . ale relevantnich informaci. jenze on ten displej neni jako pc monitor. tazke se to tam ani vsechno stejne nevleze. a pisu to znova. pokud zapnu pda, fakt nemusim okamzite vedet, co mam delat za mesic, nebo v prubehu kazdeho dne behem nasledujiciho mesice. opravdu nemusim mit na today uplne vsechny programy ktere jsem kdy spustil a spustim. v jednu chvili stejne vic nez jednomu cloveku nevolam. proto mi staci mit na today pouze jednoho nejdulezitejsiho cloveka. ostatni mam na obrazovce vedle. i kdyz volam tak 10-15 lidem. atd atd proste vsechny dulezite informace mam na jeden pohled pred sebou. ostatni, mene dulezite pak na jeden pohyb vidim v podrobnejsi a prehlednejsi forme nekde jinde. ten pohyb je bud tuknuti na displej nebo posun prstem vlevo-vpravo. nezda se mi to nejak vyrazne slozitejsi nebo mene ergonomicke. nevim, pokud si pouzival HD a touch flo, tak se ti teda ani nedivim, ze ses tak nenajk, slusne receno nenadchl pro touch ovladani. to ja popravde taky ne a vratil jsem se na svem diamondu ke stylusu. ale pak jsem vyzkousel neco jineho na ovladani a jsem naprosto spokojen a nadsen. ano, vyrazne lip se mi to ovlada nez stylusem a klidne se s tebou vsadim, ze udelam to co ty bud stejne rychle nebo jen minimalne pomaleji nez ty. a ani neudelam zasadne vic pohybu (neunavim se)...ano a mas pravdu . i se mi to vic libi. mozna je to i proto, ze ne nesnazim tvarit jako drsnak, kterymu jde jen a jen o funkcnost, na designu nezalezi. ja to chci tak nejak dohromady. no , tal moc kratce se mi to nepovedlo....;-)
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200918:11
Předtím než se vymyslela myš si na ni nikdo nevzpomněl.. a další příklady - máš pravdu, nemám co dodat :). O nastavení Today jsem tě nepoučoval, jen vysvětloval, co tím myslím. Jasně, zdůvodňoval jsi svůj způsob použití hlavní obrazovky a já to beru. Jde mi o to, co jsi psal na začátku: "Je to uživatelsky přívětivější, než do toho pořád špárat párátkem". Já jsem ti jen chtěl dokázat, že to zaprvé přívětivější není (pokud se za přívětivost pokládá rychlost a pohodlí) a zadruhé ani ten stylus nepotřebuješ. Tohle jsou velmi časté dezinformace, a nechápu, proč zvlášť zkušení uživatelé mají toto zapotřebí. U amatérů typu Hulán to chápu. Na druhou stranu pokud máš mikrodisplej o velikosti 2.8" - 3", tak jediná možnost ovládání je touch prostředí, to zase jo, na tak malé displeje WM kdysi ze začátky ani nebyly koncipovány :). A ještě doplním - já neodsuzuju touch prostředí absolutně, mám rád dobrý vzhled prostředí, ani animace mi nevadí (nejsem drsňák :)). Ale pokud to znamená mít na displeji jednu jedinou krásně animovanou sms a na další neustále šmrdlat, oproti strohému WM prostředí, kde mám přehled nekolika sms najednou, vyberu si samozřejmě to strohé prostředí.
Odpovědět0  0
shark_ce4you (7) | 26.6.200911:57
...Touch je jen o jednoduchosti nastavení (případně úplné absenci), ne o jednoduchosti ovládání. Zbytek je jen o módě, ale těžké si to přiznat, nejsem přece nějaký iphonista, že? ... o jakem nastaveni to mluvis ? treba u WM neni spb mobille shell o zadnem nastavovani. ale o jednoduchosti pouzivani. asi uplne presne nevis o cem mluvim. prosimte kolik ti je ? muzes bez urazek prijmout myslenku, ze ne kazdej musi podlehnout mode ? co je proboha modniho na tom, ze nekdo pouziva neco, co mu vyhovuj vic nez predchozi stav ? dyt stejnou logikou muzu rict, ze to je zabednenost, zubynechty se branit novyn postupum a resenim. fakt mi vrta hlavou tvoje az fanaticke presvedceni, ze kazdej kdo se vydal cestou dotyku prstem je naprstej magor, frikulin a je potreba ho na miste zastrelit...;-)...z ceho prameni tvoje , zrejme neotresitelne, presvedceni ze dotykove (prstem) ovladani je modni zalezitost ? situace, kdy si poridim neco, co mi vyhovuje vic, je prece naprosto normalni. nemusi jit o modu. navigaci si poridim proto, ze mi usnadni zivot. ano, s papirovou mapou to jde taky , ale je to pracnejsi. auto si poridim proto, abych se prepravil pohodlneji. to nema s modou nic spolecneho. zrovna tak ovladani telefonu. to jestli ve svem okoli mas takove typy, kteri davaji na odiv jak dotykem ovaladaji telefon, pripadne na to balej zensky a ty se musis za kazdou cenu vuci nim vymezit a odlisit, tak v takovem pripade bych to chapal. ale normalni clovek nema potrebu upozornovat na sebe jakym zpusobem ovlada telefon. a na zaver. az bude mit apple to co potrebuju (funkcne) a koupim si ho, tak nemam vubec zadnej problem s tim, "priznat si" ze jsem iphonista. protoze me to prijde naprosto nepodstatny jakej telefon mam. ja od telefonu chci a potrebuji urcite veci a kdyz mi nekdo nabidne (pro me) prijemnejsi ovladani tak si ho zvolim. nebudu za kazdou cenu trvat na puvodnim.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200914:16
O jaké jednoduchosti nastavení mluvím - nastavení pda pro každodenní používání. Klasickou Today sice ladíš celý den, ale pak ji máš dokonale připravenou pro okamžité použití. Naopak většinu dotykových prostředí ladit nemusíš, jedou hned, ale zato musíš pro každou funkci a informaci ťapat a posouvat po displeji. Toliko k oné 1000x zmiňované jednoduchosti u touch GUI. Já klidně přijmu myšlenku, že touch není jen o módě a vzhledu. Jenže zatím je většina faktických argumentů touch zastánců zcestných. Např. jednoduché a pohodlné (jak je to o pohodlí viz. příspěvek od Falca) ovládání touch prostředí, klasické WM = nutnost použití stylusu, atd. atd. A proč ještě si myslím, že jde o módu? Před iPhonem si téměř nikdo na touch ovládání nevzpomněl. No a po něm se vyrojila spousta nových odborníků, kteří křičí, jak je touch nejlepší na světě, jak je iPhone jen o marketingu, a jak je WM hrozně pozadu a bla bla bla. :) Neříkám že každý, ale většina se takto nechává slyšet. Nemám nic proti novým postupům, sám jsem Touch HD 2 měsíce vlastnil (to taky můžu psát donekonečna), abych touch vyzkoušel na vlastní kůži. Ale nový postup musí vést ke zjednodušení nebo zrychlení práce, ne jen k hezčímu vzhledu a efektnímu ovládání, zatímco ostatní je zapuzeno. Pokud nový postup vede jen k estetice, ne ergonomii, pak ano, jsem proti novým postupům :). Ano, pokud ti něco vyhovuje víc, pořídíš si to. To je jasné. Ale zároveň není nutné si hrát na důležité kecy typu "chci jednoduchost a pohodlí, proto mám touch a proto nemám styusoidní WM". Protože zaprvé to není pravda, to jsme řešili výše, a za druhé se vám touch jednoduše líbí a nic víc v tom není.
Odpovědět0  0
Velvet (18) | 26.6.200911:47
Hm, že by nástupce mého Diamonda...? :)
Odpovědět0  0
Falco_ce4you (2) | 26.6.200910:59
No, ono to je především o tom, že kdo si kupuje iPhone, kupuje si ho především jako telefon a pak také jako stylovku (nečeká od něj nic víc, nic méně) - prostě stejně jako když si jdete koupit Samsunga, nebo SE. Je to především telefon s inovativním ovládáním (které funguje). Naproti tomu ti, kdo si koupí tel. s WM se dají rozdělit do dvou skupin - jednak je to skupinka, které se líbí ovládání TF3D (či podobné) a z nějakého důvodu si nekoupili iPhone (třebas kvůli kompatibilitě s Utloukem, aplikacemi, nebo jim to jednoduše někdo poradil) a pak je tu skupina nadšenců, které PDAčka fascinují už dlouhá léta, aktivně je používají a s ohledem na letité zkušenosti mají proto jiné požadavky. Požadavky jako: - aby měli maximum informací na úvodní straně (nazývejme to Today, či jakkoli jinak) - aby ostatní informace byly snadno a logicky dostupné (jednou kliknout, pokud možno palcem) - aby nemuseli kvůli každé blbině vytahovat stylus Bohužel, touch technologie nefunguje tak, jak by si mnozí z nás přáli (mnoho překlepů, spouštění něčeho jiného než potřebujeme v tu nejnevhodnější dobu, když potřebuji "kliknout", tak se obraz jen posune a naopak, případně je procesor zrovna zaneprázdněn kdoví čím a dotykovka zkrátka nereaguje) a dle zákona schválnosti si postaví hlavu zrovna ve chvíli, kdy to"sakra fakt není vhodné!" Na druhou stranu jsou poslední dílka od HTC designovým skvostem a kdo z nás raději z kapsy vytáhne hnusnou pixlu, než vyprecizovaného Diamonda či "HáDéčko"? Osobně jsem po půlroční trpělivost s chutí sestřelil TF3D a na jeho místo posadil SPB Shell - ježiš to je úleva! Vše na jednom místě, i když i tady už bohužel sklouzávají na módní Touch design a zas je tu sem-tam ono šmrdlání po displeji. Nicméně ergonomicky jsme o kus dál. Ale stejnak mi, a jsem rád že v tom nejedu sám, silně chyběla HW tlačítka a koukal jsem po nějakém levném smartíkovi, abych si tuhle variantu alespoň zkusil, jestli to nebude "to pravé". Až jsem si vyhlídnul 2 roky staré Treo (s WM6.1) a najednou mám vše vyřešené: - na místě Today mám Shell 2.0 (tzn. ne ten nový se zbytečnou kupou animací) - v rámci Shellu na úvodní obrazovce integrovaný SPB Diary - vše dostupné na jeden dotyk - pod dotykovým displayem qwerty klávesnice - vychytávky od Palmu, které pod kontextová HW tlačítka šupnou vždy to, co zrovna potřebuji (sakra, jak to dělají?) :) . Takže, Diamond teďka nosím v tašce (jen tak ze zvyku, protože je fakt nádhernej a musím ještě překousnout, že ho holt asi nakonec prodám, protože funkčně mi prostě nevyhovuje) a v ruce obstarožní Palm za pár stovek, který mi nabízí informace přesně jaké potřebuji a ovladatelnost jakou vyžaduji - ta je prostě SUPER!!! Plachow: Today screen máš prakticky stejný jako ho nabízí SPB Pocket Plus... :) Jinak co se týče Androida, bude to konkurence především pro alternativní OS, ale ti co WM z nějakého důvodu potřebují (Exchange, podnikové aplikace, kompatibilita s navi SW, atp.) stejnak skočí zas do WM, protože zkrátka nemají jinou možnost.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200914:24
Přesně takovou zkušenost jakou máš s TouchFLO, mám i já. A to samé je vidět i na většině recenzetských videí - několikanásobné poklepání, protože na to první systém nereaguje apod., přejetiny v seznamech a vracení se atd. atd. atd. A to je další důvod, proč je to jen povrchní móda. Touch uživatelé sice mluví o jednoduchosti a pohodlí, skutečnost je ovšem jiná a to si nikdo nepřizná. Hlavně že je to pěkné. Neodsuzuju to, ale proč si to nepřiznat...? A k tomu vzhledu, HD se mi líbí, tady jsem opravdu změnil názor, ale Diamond a Touch Pro ne, ty vypadají pořád levně a plastově. Nicméně v co nejlevnějším image je už předběhla Nokia N97, takový plasťák jsem nečekal :D.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 26.6.200915:03
Pokud jde o videa, tak mohu hovořit jen za sebe, ale při jejich sledování mějte na paměti, že to není ukázka skutečného používání, mimo jiné protože: 1) To zařízení držím nepřirozeně, displejem otočené ke kameře a nikoliv k sobě, což je občas docela velký rozdíl 2) Nemám úplnou volnost pohybu, protože kdybych zařízením pohnul, uteče ze záběru, což nevypadá dobře 3) Soustředím se na to, co chci všechno říct 4) Zároveň se sousředím na to, abych neblábolil nesmysly (věcné i lingvistické) 5) A v neposlední řadě si nadávám, proč jsem si zase nechal videorecenzi až na poslední chvíli, když za pár minut to zařízení vracím;) Takže to jen na vysvětelenou, i když samozřejmě nepopírám, že přehmaty a a nedostatečná tapnutí jsou realitou i v běžném životě.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200918:18
Takhle jsem to vůbec nemyslel, ať už recenze nebo videorecenze jsou jak na Ce4you tak na partnerském webu na vysoké úrovni. Možná nejsem na recenze náročný, ale jsem vždycky spokojen. To, o čem jsem mluvil se týká běžného použití, nikoli kvality recenze. A Falco mi to svým komentářem potvrdil.
Odpovědět0  0
shark_ce4you (7) | 26.6.20098:45
no asi to tak bude, nicmene si myslim, ze si za to muze microsoft sam. pokud chce protlacit svuj system mel by to byt on , kdo bude vymyslet inovativni prvky. a s odpustenim, ne nejaka htc. ackoliv mozna i diky i ni se mu dari tak jak se mu dari a bez htc by mozna uz skomiral. treba ten vecne vychvalovane a zaroven zatracovanej iphone. pros se tak dobre prodava ? z velke casti za tu urcite muze naprosto skvelej marketing applu, kterej je schopen z nedostatku udelat prednost. a pak je to jiste i kvuli tomu jednoduchemu a RYCHLEMU ovladani. neni prece zadna ostuda chtit telefon ovladat jednoduse, jak se nam tu snazi nekteri priznovni paratka namluvit. a at se na me nikdo nezlobi, to ze nekdy musik kliknou o 1x navic nebo posunem prstu vyvolat jinou nabidku jenom proto, ze ji nemam v tak rozsahle forme na today snad neni takovej problem. nerikam, kdyby bylo potreba 5x kliknout nekam a pak se clovek k ty informaci dostane, ale 1x... doma prece taky nemame vsechno v jedny mistnosti a kazda ma nejaky svuj ucel. snad nikdo nema dohromady zachod, kuchyn, koupelnu, obyvak, predsin nebo loznici v jedny mistnosti o rozmerech 3x3 metry. je to minimalne odelene dvermi atd. a stezuje si nekdo, ze musi udelat zbytecne 3 kryky do koupelny ?
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200910:09
Pořád dokola applovský marketing... Apple nabídl lidem přesně to, co chtějí. Znám několik lidí, kteří vlastní iPhone a nemůžou si ho vynachválit. Někteří z nich jsou natolik znalí mobilní techniky, aby si udělali VLASTNÍ názor a druzí jsou naopak tak mimo, že je iPhone mánie ani nezasáhla, jednoduše přišli do obchodu, vybrali a koupili. A příznak stáda (nebo absence vlastního názoru)? Přesně to o čem jsem mluvil - "chci ovládat telefon jednoduše" a hned další věta "není přece problém kliknou nebo posunout 1x víc". Klidně si všichni používejte touch animované prostředí, to vám neberu, ale nemluvte proboha pořád dokola o jednoduchosti ovládání. Touch je jen o jednoduchosti nastavení (případně úplné absenci), ne o jednoduchosti ovládání. Zbytek je jen o módě, ale těžké si to přiznat, nejsem přece nějaký iphonista, že?
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 26.6.200910:15
A doplnění, naprostá většina iPhonistů telefon koupila a jsou spokojeni. Narozdíl od velkého počtu "chytrých a nezmanipulovatelných marketingem", kteří koupili WM a pak jen nadávali. Která z těch dvou skupin lépe věděla co chce?
Odpovědět0  0
pavelkohout (1) | 26.6.20098:45
Tuto zprávu naopak považuji za dobrou. Potvrzuje se můj dávný názor, že tento operační systém neměl nikdy vzniknout. Ještě držím palce Google, aby brzy dokončil vlastní operační systém, nejenom pro mobilní zařízení. Vlastní, dobrý prohlížeč již má. Vinu za tento stav nenese určitě jen Microsoft, ale i velcí dodavatelé HW. Sám jsem do firmy pořídil stovky PDA, ale iPAQ 214 udělal tečku za touto etapou. Chybějící kabely v krabici, neurčitě chovající se OS, několikrát vyměněný display..., přitom HP dokázal vyrobit i skvělá PDA, jako například hx4700. Zdravím
Odpovědět0  0
Mashe (42) | 25.6.200917:40
ted se divam na ofiko stranky HTC http:­/­/www.htc.com­/www­/press.aspx?id=103534&lang=1033 a pokud ctu dobre tak ­[b­]HTC Sense to be integrated across a portfolio of phones beginning with HTC Hero­[­/b­] a dale je tam poznamka ­[b­] available on all new HTC devices moving forward­[­/b­] takze pokud HTC nehodla prastit s WM kompletne tak nevidim duvod proc by to mel byt smutny den pro Windows Mobile .. maximalne tak smutny den pro starsi zarizeni ­(je otazka jestli slibovane WM6.5 uz to budou met nebo ne)
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 25.6.200923:37
Tím smutným dnem jsem měl na mysli především to, že HTC byla jediná firma, která pravidelně dokázala Windows Mobile dostat takříkajíc "do světel ramp". Situace s Windows Mobile z tohoto úhlu není nijak růžová a pokud někde někdo píše o mobilních platformách, v 90% případů tam není o Windows Mobile ani zmínka. Pokud teď HTC začalo svoji pozornost dělit mezi WM a Android s tím, že je na Androidu schopné představit lepší řešení, než je pro WM (že se to možná někdy na WM také objeví je z tohoto pohledu úplněirelevantní), tak to prostě není dobré a proto jsem to označil jako "smutný den".
Odpovědět0  0
fatra (6) | 25.6.200916:08
Nemyslim si ze je to smutny den pro Windows Mobile, HTC si predsa neneha ujst trh s androidom. Nakoniec to pri mobilnych zariadenia skonci s OS rovnako ako pre PC (pomer linux/windows). Windows Mobile myslim viac ovplyvni hardware, niekedy je na zvazenie ci netbook so SIM, alebo Windows Mobile zariadenie, mam pocit ze sa Windows Mobile casom strati :)
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 25.6.200917:29
V mobilech je ale situace úplně odlišná. Zde se souboj odehrává na ose práce-zábava. Ve skutečnosti je přímý soupeřem WM Blackberry, Android může zatím tak nanejvýš odčerpávat část Symbianu a iPhone a tu část uživatelů WM, kteří by chtěli více otevřenosti, her a méně jim záleží na univerzalitě a pracovní robustnosti. Ono to moc v soukromém použití moc není cítit, ale ve firemním prostředí kolem Microsoft Exchange se mohou jít iPhone i s Androidem tak akorát klouzat a Symbian stěží kompatibilní sám se sebou mohou vzít sebou... Nová verze Exchange jde tak daleko, že umí řídit ve WM povolené a nepovolené instalace aplikací, zprostředkovávat VoIP spojení atd. přes firemní infrastrukturu... A k tomu mají ostatní platformy (snad kromě BlackBerry - ale tam je bezpečí spíše způsobeno poměrnou uzavřeností) ještě hodně daleko...
Odpovědět0  0
Daidalos117 (10) | 25.6.200913:44
Fakt to uplně neskutečně připomíná TF3 ...je to docela trapný :D...
Odpovědět0  0
plachow_ce4you (22) | 25.6.200913:22
Jsou mi vcelku fuk různé ­"grafické nadstavby­", ty se dají vypnout. Co mě jediný leze na nervy, je likvidace tlačítek a to i těch nejzákladnějších. Co bych dal za blbé konfigurovatelné tlačítko ­"OK­" nebo rychlý přesun do Messages na HTC Touch HD. O d­-padu nemluvě, jezdil jsem minulý týden po Irsku a jak mi sakra chybělo tlačítko ­"dolů­", abych si odzoomoval mapu na navigaci! Takhle se musí kliknout na displej, počkat, až se zobrazí tlačítka + a ­- a posléze se do nich trefovat. Pro zajímavost a inspiraci, ač budu mezi touch frikulíny vypadat jako staromilec a ­"out­", zde je ukázka today obrazovky, která je dlouhými léty ozkoušená, jako nejrychlejší a nejlepší: http:­/­/www.plachow.cz­/other­/todayHD.png Vše zaměřeno na ­"first look ­- first touch­", žádné zbytečné listování a šmrdlání prstem ve velkých barevných nabídkách. Upozrňuji, že mám Touch HD a stylus NEpotřebuji i pro tuto klasickou today. Odshora: ­- nBirthday ­(nezpomínám na svátky­/narozeniny­) ­- SBSH Phone Weaver, absolutně báječný správce telefonních profilů ­- SBSH iLauncher, spouštěč programů, task manager atd. Nejpoužívanější programy na jedno kliknutí ­(AlReader, HiCalc, iGo, Total Commander, budík :­) ­- SBSH Pocket Breeze ­(vše, co mne zajímá z diáře­) ­- Softkeys nastavené přímo na kontakty a kalendář, oboje Pocket Informant
Odpovědět0  0
shark_ce4you (7) | 25.6.20099:04
osobne se mi to velice libi. pro ovladani prsty je to dobra vec. a jako uzivate pda uz v dobach jeste cernobilych zarizeni (treba casio E10) musim rict, ze me ovladani prsty velice zaujalo. at se to nekomu libi nebo ne, tohle se applu povedlo. momentalne pouzivam spb mobile shel 3, ktere ma taky widgety a uz v zakladni verzi to jde perfektne prizusobit a pouzivat s minimalni podporou stylusu. take jsem byl priznivcem vsech informaci na hlavnim displeji , ale postupem casu jsem se naucil mit tam jen ty zakladni a neodkladne, podrobne informace vyvolam jedno klepnuti na displej (tlacitko). osobne mi tohle ovladani prijde mnohem vice privetivejsi pro uzivatele nez do toho stale rejpat paratkem...;-) uznavam, ze kdyz do toho clovek picha paratkem, tak vypada "strasne chytre", a jako velkej IT profik, ale pohodlnost ovladani prsty je oproti ovladani sylusem vyrazne pohodlnejsi a rychlejsi. teda spon pro me.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 25.6.200911:12
Právěže pokud máš všechno důležité na normální obrazovce Today, nemusíš klikat vůbec, jen se podíváš. A to je právě ten jednoduchý a základní fakt, který touchisti zatvrzele opomíjí. Což o něčem vypovídá, že :). A stylus? Ten téměř nevytahuju, ačkoli používám WM6.1 v jeho nejklasičtější podobě - je to jen další pověra šířená proto, aby si uživatelé zdůvodnili obrovské animované nabídky a tlačítka přes půl displeje. A pozor - se stylusem nevypadáš chytře, za ten se ti dneska každý vysměje :)... Souhlasím s tebou ohledně iPhone, je to perfektní a téměř dokonalé zařízení ve své třídě a na svou dobu. Jsou k smíchu ti, co používají např. TouchFLO ale zároveň na iPhone hází špínu a jeho uživatelé nazývají ovcemi. Vždyť pro koho vzniklo touchové animované prostředí iPhonu? Pro lidi, co dají na styl a mají telefon na multimédia, nikdy si nehrál na "práci". Pak přijdou "touchFLOisti" s okopírovanou filozofií iPhonu a naparují se, jak oni mají pda plné animací a obrázků k práci. A neuvědomují si, že jestli je tu někdo ovce, tak to nejsou fanoušci Apple.
Odpovědět0  0
shark_ce4you (7) | 25.6.200911:51
asi je otazka co clovek povazuje za dulezite. osobne povazuju za nejdulezitejsi informace co me kdy ceka. - takze v spb shell vidim 2 udalosti dopredu, bez ohledu na to kdy jsou. pokud chci videt cely tyden nebo mesic 1 x kliknu, a vidim to v prehledne graficke forme ( PI 8) - pak me zajimaji zmeskane hovory a sms . to vidim. dale me zajima cas (datum) a profil ( hlasitost) i to v spb shell vidim bez problemu, a zaroven jsem si pridal 1 program a jeden kontakt kterej vidim primo na today. ostatni programy a kontakty ktere tak casto nevolam mam na jeden posun prstu vlevo nebo vpravo. a jeste , jen tak ze zajmu mam ikonu aktualniho pocasi. kliknu na ni a vidim 4 dny dopredu. ikony jsou dostatecne velike, abych se svymi prsty na ne trefil. bez problemu a bez "zamerovani". taky jsem se naucil klikat na jednotlive nabidky v klasickych windowsech nechtem a podobne, ale uprimne, klepat na obrazovku palcem nebo ukazovakem je mnohem pohodlnejsi. pro me teda urcite. vzdycky kdyz jsem mel smartfouny nebo ruzna pda jsem se snazil predelat today k obrazu svemu, prave tak abych tam mel maximum informaci. a toho duvodu, protoze to neslo nastavit uplne idealne jsem treba ( prozatim) nechtel treba androida. i kdyz do bydoucna kdo vi. takze s timhle svym nastavenim vytahnu telefon a vidm pro me nejdulezitejsi informace. mene dulezite mam na 1 kliknuti na pohodlne velkou ikonu. opravdu me v tu vterinu, kdy vytahnu telefon nezajima, co budu delat za mesic.. na to mam dost casu zjistit pozdeji...;-) o cem to tedy svedci ? ze sem nejakej debil nebo co ? co jsem opomel ? nechci tady vyvolavat nejakej flam, ale osobne jsem opravdu podlehl "touch" ovladani ktere se pro me proste stalo vyrazne pohodlnejsi a rychlejsi nez trefovani se prstem (nechtem) do pomerne malych nabidek a cekani az se provede neco co jsem vlastne ani nechtel zmacknout. bohuzel nemam uplne male prsty, takze do titernych nabidek se mi proste bez stylusu fakt tezko strefovalo. pda pouzivam uz pekne dlouho, takz ekdo me zna vi ze to pouzivam a nepotrebuju se vubec vytahovat v hospode za mam pda. ta doba uz je pryc, to bylo mozna kdysi. kdy to byla opravdu rarita. dneska uz to ma skoro kazdej, takze tim nikdo nikoho neohromi. uz jsem taku dostatecne starej na to, abych si myslel, ze zrovna timhle nekoho ohormim. pokud si to nejakej pubertak mysli, je to jen a jen jeho vec. pda mam hlavne jako telefon kombinovenej s kalendarem abych vedel co kdy mam delat a mohl si lepe planovat cas...pripadne kdyz nekde sedim a nudim se , tak kouknu na net a neco si prectu.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 25.6.200913:53
shark: Já to mám podobně - čas, datum, profily, zmeškané sms, volání, emaily, kalendář na pár dní dopředu. Navíc mám 12 velkých ikonek nejpoužívanějších programů a akcí, čtečku RSS, rozepsané počasí na celý den po třech hodinách, a stavovou lištu s několika programy, u nichž chci znát stav. Zaměřovat prstem se musím akorát na jednu jedinou funkci, zbytek jde pohodlně palcem (ne nehtem). Pokud chceš vidět screen, že to opravdu jde, napiš mi na icq. Na klasické Today můžu mít velké kvantum informací a zároveň pohodlné ovládání. A co dál, nemusím nikam klikat, ani posouvat. A o čem to svědčí? Že se zastánci touch směru neustále ohánějí tím, jak chtějí mít všechno pohodlné, a jak WM je ergonomicky hrozný, ale ve skutečnosti jim o to nejde. Právě z výše zmíněných dúvodů. Hele, já proti touchování samotnému nic nemám, ale nesmí se z toho dělat jediná cesta k ovládání telefonu, pokud je jedno z hledisek návrhu i ergonomie. P.S. a jak píše plachow - hlavně ta tlačítka. Můj XDA Flame má 7-8 mapovatelných kláves. Pokud si namapuješ akce na krátký a dlouhý stisk, máš takový luxus, který ti už z principu nenabídne žádný touch telefon. P.S.2. já jsem měl Touch HD 2 měsíce. Jako telefon, email a kalendář je to skvělá věc, opravdu. Ale pokud jsem chtěl něco víc (čili víc, než zvládne normální telefon), byl konec.
Odpovědět0  0
Mashe (42) | 25.6.200914:51
souhlasim, na pozadi (ten jeden klik daleko) me bezi Agenda z pocket informantu .. jedine co me jeste vadi je ze nejde provazovat udalosti, coz me na informatnu vyhovuje, ale uz skutenconst ze zvlada asociovat SMSky, maily a kontakty k jednotlivym udajum je pokrok .. a mozna bych uvital barvicky k udalostem podle kategorie, pro rychlejsi orientaci .. proste dukladnejsi provazanost touch a Informantu jinak sem spokojoeny, pocet programku se taky zvysil (zastupcu) takze uz nemusim sahat jinam, snad jen vetsi moznost editace, ruseni / pridavani zalozek atp .. ale to jak se zda uz je v Sense vyreseno, takze jen pockat co na to povi XDA a jestli vyrobi nejake variace pro WM zarizeni ...
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 25.6.200915:00
Kluci, kupte si smarta a 90% vašich pláčů bude vyléčeno. Tlačítek habaděj, jednoduché a funkční rozhraní, zabudovanými funkcemi OS jsou WM Standard už spíše napřed než pozadu... ;) Pokud ale web, navigace nebo filmy stojí hodně vysoko ve Vašich požadavcích, tak se budete muset smířit s menším displejem. Vše funguje, ale... Vždycky je to o kompromisu. Já jsem bývalý dotykáč. Tolik jsem po smrti Looxe přežvykoval Diamonda a TouchPro, až jsem si z nouze koupil smarta a nelitoval jsem za celou dobu ani jednou. Ale jo, to jsem já...
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 25.6.200917:52
Čoveče přesně to dělám, už tři měsíce sleduju smartphoní větev :). Pokud mi z nějakého důvodu umře XDA Flame, tak dost možná přejdu. Bude mi sice chybět velká plocha displeje, ale zase se to bude dobře ovládat. Uvidíme...
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 25.6.20098:24
Dovoluji si upozornit, že samotné WM 6.5 mají v základu podporovat widgety viz [odkaz] . A většina podobných řešení je multiplatformních (viz Yahoo widgets, Opera widgets a pod). Pokud widgety poběží v základu WM, je možné, že to celé nakonec bude méně hladové řešení než TouchFLO. A na Androidu to pouze běží na nějakém extra runtimu.
Odpovědět0  0
carnero (46) | 25.6.200910:46
Jsou widgety a widgety. Zatímco HTC Sense má widgety jako malé blbinky na displej, WM6.5 mají widgety jako webové aplikace běžící bez prohlížeče (tedy nejsou na Today obrazovce ale jako běžné programy). Celkem zásadní rozdíl jak v používání, tak v informační hodnotě.
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 25.6.200912:47
Vždyť právě. Takže stačí malá aplikace, která ty widgety natlačí pod (vedle) sebe v podobě a la framy v prohlížeči a nový HomeScreen je na světě.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 25.6.20098:04
plachow, Revin: jo chlapi, dokud lidi nepřestanou kupovat pda pro parádu, tak máme smůlu. Omalovánky a animace jsou hlavní tahouni. Já jsem zkoušel žít s Touch HD a TouchFLO dva měsíce (když už všude píšou, jak jsou ty touch serepetičky bomba), ale nakonec jsem se ho musel zbavit - tyhle levné zrcátka jsou jen na parádu v hospodě... :(
Odpovědět0  0
carnero (46) | 25.6.200910:51
dokud lidi nepřestanou kupovat pda pro parádu, tak máme smůlu - Velmi správně, máte smůlu. Ale co je hlavní máte smůlu na věky. Klasická PDA se už nikdy nevrátí, jsou přežitá. Buďto se s tím smiřte nebo si běžte popovídat třeba s HTC ať vyrobí něco dle vašich představ. Tvrdá měna vyjádřená číslem s dostatečným počtem nul vám zajistí cokoliv, co se dá vyrobit. Fňukání na fórech nezmění nic.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 25.6.200914:14
Jo jo... Když HTC vyrábělo klasická WM zařízení, prodávalo jich pár kusů. Pak udělalo Diamonda s prvním TouchFLO 3D a prodalo se jich víc, než všech předchozích dohromady. Dneska nikdo nebude vyrábět zařízení, které potěší 1% zanícenců a prodá jich pár tisíc kousků, když může prodávat miliony masám...
Odpovědět0  0
Mashe (42) | 24.6.200923:47
uvidime jak se k tomu postavi XDA developers :-D
Odpovědět0  0
lol (7) | 25.6.20098:06
Dobře :-), osobně se mi widgety zamlouvají, tak jako TF3D. Portace na stávající zařízení (HD, D2 a další) je jen otázkou času - 3-4 měsíce?, jen co to lidi z XDA dostanou do ruky.
Odpovědět0  0
Revin (6) | 24.6.200923:06
To Plachov: dobrý názor, taky jsem nikdy nepřišel na chuť těm animovaným kravinám díky kterým člověk nemá na today screenu skoro žádné informace. Teď mám na today screenu today agendu a to mi bohatě stačí :-) WM listovací gadget je kapitola sama o sobě. Vůbec jsem nepochopil, proč se to líbí tolika lidem. Opět - vůbec žádné informace a strašně špatně využitý prostor. Třeba jsem nepochopil, proč když nejsem na záložce appointment se aspoň neukazuje příští appointment (je tam před tím ikona, tak by mi došlo co to je a bylo by to hned na očích). Když jsem si nedávno koupil HTC Touch HD, tak první věc, co jsem udělal, byla že jsem si našel ROMku bez TouchFlo 3D i toho Titanium pluginu aby mi to zbytečně nežralo RAMku...
Odpovědět0  0
plachow_ce4you (22) | 24.6.200920:04
Fajn. Konečně snad odpadne "frikulínská" větev, fascinovaná barevnými otáčejícími se widgety a zvýší se pravděpodobnost, že někdo zas udělá po dlouhé pořádné byznys zařízení. Dlouhá výdrž, velký displej, konektivita, rychlé a špičkové telefoní funkce, optimalizace na hledání v kontaktech (dle jména, firmy...), maximální využití Today pro zobrazení aktuálních a nadcházejích appointmentů a tasků, pořádnej čtyřsměrnej ovladač pro rychlé listování v agendách, přesná GPS, navigování na položku Outlooku atp. Invence promrhaná (chtěl jsem zaměnit jednu souhlásku :-) ve vývoji čím dále více barevných a nepřehledných "stylových chytrých telefonů" nasměrovaná do vývoje pořádného (klidně drahého) byznys zařízení by se MS/HTC rozhodně zaplatila. Bohužel už i WM zabijí svoji unikátní today obrazvku přiblblým listovacím gadgetem. Čert vem iPhone, kurvítko současného trhu s PDA! :-)
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 24.6.200919:51
No, pěkný telefonek. Jak vzhled, tak ovládací prostředí. Myslím, že naživo bude vypadat ještě líp než v typickém "šikmopruhém" renderu.
Odpovědět0  0
xxmz (16) | 24.6.200918:37
Jakpak těžké (možné) bude splácat nějaký uživatelský widget?
Odpovědět0  0
CommanderZ (117) | 24.6.200918:13
Co vsichni mate s temi widgety? Kdykoliv se mi neco takvoeho dostalo pod ruku, tak to akorat vedlo k mensi prehlednosti ci horsi efektivite vyuziti mista. At uz na PC nebo na mobilu. Celkove mi to prislo, jako by HTC vykradalo samo sebe a snazilo se udelat TF3D i na Android, jen s par rozdily. Aby se nereklo.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 24.6.200918:32
Jako všechno ostatní se i widgety dají udělat dobře a špatně, ale určitě to z principu není nic špatného. Podle toho videa se mi to HTC řešení připadá povedené, líbí se mi to mnohem víc, než TouchWiz na Omnii. Ale je to samozřejmě jen dojem z jednoho (ještě reklamního) videa, takže uvidíme.
Odpovědět0  0
carnero (46) | 24.6.200918:34
Nikdo s nimi asi nic nemá. Ale je to běžná věc... a když se podívám na naprosto nekonfigurovatelné TF3D a na widgety v Sense - jednoznačně raději widgety neboť jsou aspoň jakous-takous možností jak to nastavit dle libosti. A navíc je několik míst, kde se mi widgety výborně osvědčily. Druhou věcí jsou třeba Samsungy, kde jsou IMHO spíše k vzteku. Myslím, že Sense je další iterací TouchFLO, TouchFLO 3D. Tedy žádné vykrádání ale prostě evoluce. Ostatně Sense je něco nového s pár rozdíly a bude i pro WinMo. Takže jaké vykrádání? :)
Odpovědět0  0
JointeZz (4) | 24.6.200918:10
Tak to vypadá opravdu dobře ..
Odpovědět0  0
carnero (46) | 24.6.200917:51
Ale potěší. Protože HTC Sense má být ve všech nových mobilech od HTC. I v těch s Windows Mobile. Tedy zjevně náhrada již přežitého TouchFLO 3D (nemá ani widgety, které mají jinak všechny mobily).
Odpovědět0  0
osch (8) | 24.6.200917:22
Wow. Hodně chudý příbuzný. Dokonce to vypadá tak, že HTC použilo WM jen pro vývoj a testování TF3D pro Android. Já chci, aby tohle uměl můj HD.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.